Pocketmagazine en hommagebier “Alfred” herinneren aan 125 jaar brouwerij Anglo-Belge Zulte

125 jaar. Dit jubileum zou de Zultse brouwerij Anglo-Belge dit jaar gevierd hebben. Zou, want zover is het niet gekomen. Het is nu ongeveer 40 jaar geleden dat de brouwerij werd verdergezet onder de noemer Alken – Kronenbourg. Een merk of bedrijf dat al zo lang niet meer wordt gebruikt, is bijna altijd uit het hoofd en uit het hart. Gelukkig zijn er uitzonderingen en Anglo-Belge is daar een zeer grote van.

Dat Anglo-Belge nog lang niet vergeten is bewees de overzichtstentoonstelling “Het leven na de brouwerij Anglo-Belge” op 27 april 2015 ter gelegenheid van Erfgoeddag. Maar liefst 1000 oud-werknemers en Anglo-sympathisanten brachten een bezoek.

Dit succes smaakte naar meer en Vincent Versele, zoon van gewezen Afgevaardigd-Bestuurder Ignace Versele, en Nico Derycke, verzamelaar en beheerder van de website www.anglozulte.be, besloten om ter gelegenheid van het jubileum van het ontstaan van de brouwerij, dit jaar 125 jaar geleden, met iets extra te komen.

DSC_0330

De familie Versele brengt hulde aan de stichter Alfred Versele met het hommagebier “Alfred”.
Alfred is een blond, goudgeel bier van hoge gisting, gebrouwen met mout en hop van Belgische oorsprong. Een licht fruitig aroma, een subtiele moutige smaak en een uitgesproken hopkarakter kenmerken dit bijzonder bier. Geschonken tussen 6° en 10° C komen alle hoparoma’s het best tot hun recht. Een aangename dorstlesser, een verfrissend aperitief, een begeleidende drank bij uw maaltijd, een gezellig digestief …..zo zou Alfred het zelf graag gehad hebben. “Alfred” is te verkrijgen in een cadeaubox (4 flessen met 1 glas) en in een doos met 24 flessen,

ALFRED_GLAS_FLES_COMBI

Verzamelaar Nico Derycke brengt op zijn beurt een pocketmagazine uit. Een magazine die de geschiedenis van Anglo-Belge weergeeft. Deze wordt afgewisseld met artikels van en met oud-werknemers en Anglo-liefhebbers voorzien van oude zwart-wit en recente kleurenfoto’s.

De initiatiefnemers storten van elke verkochte cadeaubox en elk verkocht magazine € 1 door aan het goede doel VZW De Brugge uit Machelen-Zulte.

cover

Het verhaal start op 31 januari 1891, Alfred Versele richt samen met Ernest Martens een brouwerij op. Twee jaar later gaan beide ondernemers uit elkaar. Ernest Martens richt zelf een stokerij op en Alfred Versele gaat verder met de brouwerij maar onder de naam “Brouwerij-Azijnleggerij Versele – Deruyttere”. Het vervolg van de geschiedenis van de Zultse brouwerij, met o.a. De succesbieren Anglo-Pils en Rossbräu en limonade BIP, vindt u terug in het pocketmagazine.

Het derde luik in de feestviering is opnieuw een tentoonstelling. Deze keer geen publiciteitstentoonstelling maar een foto-expo waarbij de oud-werknemer centraal staat : “De mens in de brouwerij, over de generaties heen”. Deze gaat door in het weekend van 23, 24 en 25 juni 2017 in het Fiertelhof te Zulte. Mensen die nog foto’s met oud-werknemers in Anglo-omgeving hebben mogen die steeds mailen naar v.versele@gmail.com of info@anglozulte.be

Voor de verdeelpunten van het hommagebier “Alfred” en het pocketmagazine “125 jaar brouwerij Anglo-Belge” verwijzen we u graag door naar de respectievelijke websites www.alfred.be en www.anglozulte.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s