1957 – Brouwerij van Veltem

1957 is één van de belangrijkste jaren in de geschiedenis van den Anglo. Reden daartoe is de verovering van de Brouwerij Van Veltem (uit de streek van Leuven waar heel wat sterke lokale brouwerijen waren).

Brouwerij van Veltem had naast de traditionele verkoop via eigen café-eigendommen ook nog een eigen verdelersnet over Vlaams Brabant.

Bovendien beschikte het over een stel gereputeerde merknamen : Purvin, Special Hops, Prima Hops, Bieren van Veltem, Hopsbier en Aarschotse Bruine.

De infrastruktuur was echter verouderd. De nieuwe maatschappij verliet wel enkel biertypes maar nieuwe types ontstonden : Veltor, Pilsen en Vebe.

De limonaden en waters van de brouwerij Anglo Belge werden aan het assortiment toegevoegd. Enkel de lancering van “Trappist Veltem” liep op een kater uit. Na de aarzelende verkoopstart en de druk van de brouwers van Echte Trappist-enbieren werd het projekt reeds in de beginfase opgegeven.

Naast de vorige eigenaar (de heer Van der Aa) Brouwerij Anglo Belge, de heer Ignace Versele persoonlijk en mevrouw Antoinette Versele-Verhaeghe hadden talrijke kaderleden van Anglo Belge ook een pakket aandelen (oa Georges Adams, Honoré Eeckhout, …).

Ook in Zulte werd niet stilgezeten : om de verworven marktpositie uit te breiden liepen volgend nieuwe “initiatieven” van de band : > donkere limonade op basis van cola : “Darkie” (stijgend verbruik van cola drinks)

Desondanks de goede kwaliteit en de gedreven publiciteit werd Darkie in 1959 van de markt gehaald.

> tgv. de oktoberkermis : eerste productie van “Firtelbok” (enkel in de omgeving van Zulte te verkrijgen)

> Christmas Beer : donker eindejaarsbier (werd slechts eenmaal gebrouwen, dergelijke tijdsgebonden bieren kende geen grote afzetmarkt).

>>> Ga naar de vorige rubriek in de geschiedenis (1956 – Rossbräu, een bier met allure) > klik hier

>>> Ga naar de volgende rubriek in de geschiedenis (1957 – Eerste grote Rossbräu Prijskamp) > klik hier