1975 : Nieuwe vatenvulmachine

Naast de remodeling in de afdeling “limonades” kwam in de afdeling “bieren” leven in de brouwerij.

De eerste vernieuwing was het gebruik van de ingebouwde tapstang. De roestvrije tapstangen werden in de vatenafdeling in het vat zelf gemonteerd. Zo was de caféhouder van deze vervelende karwei verlost en was het nieuw systeem veiliger en meer hygiënisch.

Tot begin 1976 werden bij Anglo-Belge alle vaten mechanisch afgevuld, wat en verouderd procédé was en door de grote mankracht een laag rendement kreeg. Door het steeds belangrijker wordende cliënteel in Frankrijk met z’n talrijke cafés werd de vatenafvulling steeds belangrijker en diende er zich modernisatie aan.

Er werd vlug beslist om de mechanische afvulling te vervangen door een pneumatisch gestuurde vulmachine met 4 afvulkoppen (Toen beschikte Anglo-Belge over de modernste installatie van het land). Deze “Doublefast” was volautomatisch : zowel het wassen, steriliseren als het afvullen zelf. Ze was ontworpen voor de afvulling van 30L- en 50L vaten.

In de zomer van 1975 komt de Hannen Brauerei uit Willich (BRD) aankloppen. Deze speciale brouwerij brouwde een speciaal bier : Hannen Alt, naar oude traditie gebrouwen (diep amberkleurig en wijkt qua sterkte, kleur en smaak af van de traditionele Belgische bieren. Is fris, pittig, lichtverteerbaar en van hoge gisting).

Daar het bier in België niet bekend was wou de Duitse brouwerij via Anglo-Belge dit bier introduceren bij haar cliënteel. Eind 1975 kwamen de 2 partners tot een akkoord.

In de eerste plaats werden aan AB en haar klanten uitzonderlijke (publicitaire) faciliteiten verleend (oa. bezoek aan de brouwerij in Duitsland, bierproefavonden, …). -In een tweede fase kwam het bewerken aan de horeca in de kuststreek aan bod, ondersteund door een uitgebreide pers- en flyercampagne. Natuurlijk waren er ook nadelen : De flessen waren niet 25cl maar 33cl, en dit is de Belgische consument niet gewend. Ook de hoge kostprijs was een nadeel.

Desondanks tegenvallende verkoopcijfers (te hoge perspectieven !) is men er 4 jaar blijven in geloven. Bij Anglo dienden zich nieuwe perspectieven aan en verdween Hannen Alt op de achtergrond. In 1980 werd de laatste lading Hannen Alt geleverd …

>>> Ga naar de vorige rubriek in de geschiedenis (1974 -Bowling Strike te Zulte) > klik hier

>>> Ga naar de volgende rubriek in de geschiedenis (1976 – 85 jaar Anglo-Belge en storting van 3300000 kg) > klik hier