Een nieuwe verovering !
Deze maal ietsje dichter bij huis : in het westvlaamse Lauwe. Brouwerij S.M. De Zwaan, beter bekend als Brouwerij Demets, had een zeer hechte binding met haar klanten (de brouwerij had zelf geen cafés en de klanten waren de aandeelhouders zelf die op hun beurt cafés in eigendom hadden en sommigen hadden ook klanten-depothouders weten te verwerven).
En vooral, de brouwerij leverde onmiskenbare kwaliteit af. Het meest bekende bier , kende in West-Vlaanderen een groot verspreidingsgebied, was Luxor (pilsbier).
Daarnaast waren er nog volgende bieren en limonades :
> Schwanbräu : dortmunter type (kwalitatief evenknie van Rossbräu)
> Cygne Ale
> Special Bock (tafelbier dat tot in het Brusselse werd geleverd)
> Diplomat : een bier van 22° !!!
> Digest 2000 : pils tegen lagere prijs (concurrentie tegen goedkopere bieren in discounts)
> was minder sterk in limonades, had ook een eigen tonic (Siam Tonic) was niet succesvol was.

Op 29 juni 1977 neemt Anglo-Belge de commerciële activiteit over samen met 4 vrachtwagens. De rest van het materiaal en gebouwen worden door de familie Demets verkocht. Het personeel kwam zowel in Zulte als in de depots te Kuurne en Moeskroen terecht. Daar de klanten van Brouwerij Demets enkel verplichtingen hadden tov. de aandeelhouders en niet tov. de brouwerij verdween onmiddellijk heel wat klanten.
Op 22 maart 1978 verwerft AB het gebruiksrecht voor “Diplomat” en “Siam Tonic”, maar gaan echter nooit in fabricatie. Daarna worden de namen Luxor, Digest 2000, Special Bock vervangen door eigen merken : Anglo-Pils, Export en Whip-Ale.
In 1978 worden proeven gedaan voor de ontwikkeling van een nieuw product : vruchtensap in een 200cc-verpakking. Het is de bedoeling dat het de consument dit thuis aanlengt met water tot een volle liter verbruiksklare frisdrank. (eigenlijk is het vruchtensap met een tegenwaarde van 8 appelsienen, vandaar BIP 8).
Het stokpaardje van Jean-François Versele, zoon van Ignace, richtte zich naar een jeugdig publiek maar kende niet het verwachte succes (klanten kiezen een kant en klaar afgewerkt product van de concurrentie).

Toch blijft Anglo-Belge in z’n frisdrankensegment experimenteren met nieuwe producten. Nog in 1978 lanceert de brouwerij “Minisal” : dit water wordt zoutarm en zonder koolzuur afgevuld. Daar dit product inspelen was op de vraag van de consument, kende het (zoals alle minirale waters van de brouwerij trouwens) een uitstekende verkoop.

>>> Ga naar de vorige rubriek in de geschiedenis (1976 -85 jaar Anglo-Belge en storting van 3300000 kg) > klik hier
>>> Ga naar de volgende rubriek in de geschiedenis (1979 – Overname door B.S.N.) > klik hier