Op 8 maart 1913 werd de firma ondergedompeld onder de naam “NV Brasserie-Distillerie-Vinaigrerie Versele-De Ruyttere”, waarbij Versele 994 van de 1000 aandelen had.
Dat jaar bood zich ook een unieke kans tot erkenning aan. Dan gingen in Londen de grote “Beverages Fair” door (int. tentoonstelling met prijskamp voor dranken). Alfred Versele stuurde z’n Imperial Stout naar deze wedstrijd.
Het uitstekende bier had alle wind in de zeilen : de biersoort was typisch Brits, de term “Imperial” lag goed in de Engelse mond en er was weinig concurrentie op het vasteland. En inderdaad, de brouwerij kaapte de eerste prijs in z’n categorie weg. Vanaf dan werd ook de eerste publiciteit gevoerd en legde men de grondslag voor een kliënteel van decennia lang.
Tijdens de oorlog bleef de productie gewoon doorgaan, desondanks de schaarste op de grondstoffenmarkt (voor de kleurextracten van de Imperial Stout werd eigen caramel gemaakt) maar dan wel op een laag pitje.
In 1918 werd bij beschietingen van het Franse leger het magazijn en de stallingen (de paarden waren reeds meegenomen door de Duitsers), bijna volledig vernietigd.
Na de oorlog was het nog verre van ideaal : de beperking van de grondstoffen woog nog door (Versele ging dan maar kopen bij de plaatselijke boer), het puin ruimen vergde heel wat tijd en de fabricatie van bier was fel teruggenomen.
In 1919 werd het stoken van jenever gestopt.
>>> Ga naar de vorige rubriek in de geschiedenis (1891 – Stichting brouwerij en azijnleggerij) > klik hier
>>> Ga naar de volgende rubriek in de geschiedenis (1920 – Eerste voertuigen in de brouwerij ) klik hier