Alfred Versele (zoon van welstellend landbouwer uit Oeselgem Bruno Versele) richt samen met Ernest Martens op 31/1/1891 een brouwerij op.
De afdeling “stokerij” werd uitgebreid met een azijnleggerij (azijn op basis van alcohol, dat het stokpaardje was van meestergast Cyriel Coorevits).
In 1893 trekt Martens zich terug uit dit bedrijf en richt zelf een stokerij op.
Na de terugtrekking van Ernes Martens heet het bedrijf voortaan “Brouwerij-Azijnleggerij Versele – De Ruyttere”. (De Ruyttere was de meisjesnaam van mevrouw Alfred Versele).

Alfred Versele rechtstaand links – Ernest Martens rechtstaand rechts
Vanaf dan kan Versele rekenen op een stel ijverige werknemers die de vele handarbeid met veel plezier uitoefenden.

foto uit 1905 met links onderaan Alfred Versele
Dit bedrijf evolueerde vooral in de richting van brouwerij die de volgende merken produceerde : Draft Horse Stout in 1910 werd hiervoor een eerst octrooi met handelsmerk bekomen en was tevens het koninginnestuk van de toenmalige brouwerij), India Pale-Ale, Scotch, Brune, Triple en Bock.

één van de eerste flesjes (nog met draaikurk)
Toch bleven de andere activiteiten nog behouden.
Alfred Versele een groot paardenliefhebber was. Het paardenmotief doet ondertussen ook z’n intrede en dit is, hoe kan het anders, te wijten aan het feit dat Alfred Versele een groot paardenliefhebber was.
>>> Ga naar de volgende rubriek in de geschiedenis (1913 – Internationale erkenning) > klik hier