1968 : Nieuwe opslagtanks

Een voet aan de grond te Zele !

De legendarische brouwerij Amelot in Zele was aan het uitbollen. Deze serke dorpsbrouwerij had ook geen opvolgende generatie. Na een moeizame onderhandeling ronde Ignace Versele af met een commercieel akkoord (geen overname !) over een periode van 18 jaar.

Het akkoord omvatte vooral de huur van de gebouwen, commerciële overname van de klanten (o.a. 23 eigen cafés) en 5 bestelwagens. Een groot deel van de cafés verdwenen maar de omzet werd teruggewonnen door burgerklanten.

Marie – Antoinette Verhaeghe (Weduwe Leon Versele) kreeg in mei 1968 als voorzitster van de beheerraad van Anglo-Belge (reeds 2 generaties aan de top van de brouwerij) de titel van Officier in de Leopoldsorde.

Als dochter van de bekende brouwersfamilie uit Vichte huwde ze in 1926 met Leon Versele, toekomstig beheer van AB. Reeds vroeg werd het gezin beproefd door het afsterven van één van de 3 van haar kinderen, kort na de geboorte. In 1938 overlijdt de jonge Leon Versele, wanneer de brouwerij in volle opgang was. Een kaakslag voor het gezin én de bouwerij.

In juni 1944 slaat voor haar het noodlot opnieuw toe : Etienne Versele (één van haar 3 overblijvende kinderen) sterft na een korstondige ziekte. Toch houdt zij stand.

Een nieuwe tegenslag volgt in 1951, wanneer haar broer Georges, die samen met haar de brouwerij leidt, eveneens na eens ongeneeslijke ziekte overlijdt. Hierna bestuurde haar de zoon Ignace de brouwerij.

Toch vond ze gelijk in het leven wanneer haar kinderen Ignace en Marie-Thérèse hun eigen leven gaan ….

In 1968 werden de onhandige, logge en zware houten bakken vervangen door kuntstoffen. De omwisseling zorgde voor wel voor de nodige argwaan bij de brouwers. De waarborgprijs, het gebrek aan ervaring bij de behandeling zorgden voor vragen.

De dure investering zorgde ervoor dat bij Anglo-Belge enkel voor Anglo-Pils werd overgeschakeld op plastiekbakken.

Ignace Versele, vergezeld door echtgenote, ging personlijk de
eerste kuntstofbak in ontvangst nemen in de Metaalfabrieken
van Overpel-Lummel (juni 1968)

Dat jaar kreeg Anglo-Belge, deze keer in Génève, weer eens een internationale prijs. De “Prix de Promotion Internationale” werd voor de eerste keer uitgereikt.

De trofee werd op 13 december 1968 overhandigd door het instituut aan Ignace Versele. Dit gaf samen met de vereremerking van Marie – Antoinette Verhaeghe en de ingebruikname van de nieuwe tankzalen de reden tot een groot Winterfeest op diezelfde 13 december 1968.

De nieuwe tankzalen voor gefilterd bier. Het geheel bestond uit uit een dubbele rij vertikale tanks. Het moderne snufje bestond evenwel uit de isolerende bekleding met ingebouwde controle-apparatuur.

Tijdens de academische zitting in het Fiertelhof kreeg mw. Leon Versele haar ereteken, kreeg Ignace Versele het bronzen eremetaal “Prix de Promotion Internationale”. Daarna volgde een receptie in beperkte kring in de bovenzaal van het Brouwershuis. ’s Avonds volgde dan natuurlijk het feest voor het personeel in de grote zaal Fiertelhof.

>>> Ga naar de vorige rubriek in de geschiedenis (1966 – Opening feestzaal Fiertelhof en belangrijk jaar) > klik hier

>>> Ga naar de volgende rubriek in de geschiedenis (1969 – Nieuw Anglo-Belge logo en storting van 2500000 kg) > klik hier