1927 – Start eigen export

Uit de roemrijke jaren 20 dateert een samenwerking met Imperial (Brussel) : was een regelmatig en groot afnemer van maïsmeel.  Maar er was echter 1 probleem : de brouwerijen hadden als embleem een paardje (beiden met octrooi beschermd), dat wel in tegenovergestelde richting liep.  Na enkele voorafgaande contacten wou Alfred Versele deze klant niet verliezen. Zo deed hij afstand van het merk “Horse Beer” tvv Imperial (1/9/1926).

In ruil voor dit gentlemens agreement werd Versele in de raad van beheer van Imperial opgenomen en krijg hij voor enkele jaren een voorafname op de brutowinst.

Deze overeenkomst zorgde zelfs voor een verdere samenwerking : in de jaren 30 kocht de brouwerij (ondertussen de naam Anglo-Belge) z’n befaamde Export bier in Brussel.  Door enkele klachten van klanten en de beperkte houdbaarheid van het bier werd in Zulte zelf met de productie van “Export” gestart.

Na het huwelijk van zoon Leon met Antoinette Verhaeghe (1926) nam Leon het bestuur over, wat zorgde voor een  nieuwe wind en talrijke investeringen.  Ook werden diverse nieuwe bieren gelanceerd (sommige werden toppers, andere verdwenen snel) : Special, Uitzet, Export, Oud Bruin, Munich, Horse-Ale, ….en ook de Anglo-Pils die hét bier zal worden.

Leon Versele

Op 24 juni 1929 zal na een buitengewone vergadering van de aandeelhouders de naam en de structuur veranderen tot “NV BROUWERIJ-MOUTERIJ-MAISERIE ANGLO BELGE”.

>>> Ga naar de vorige rubriek in de geschiedenis (1920 – Eerste voertuigen in brouwerij > klik hier

>>> Ga naar de volgende rubriek in de geschiedenis (1929 – Eerste fusie) > klik hier