Zultse landbouwbedrijf Humus gooit zich ook op quinoa

Humus, het biologisch landbouwbedrijf van Marc Verhofstede en Bénédicte Versele (dochter van wijlen Ignace Versele, zaakvoerder van brouwerij Anglo-Belge Zulte) , heeft een boontje voor de Zuid-Amerikaanse korrel quinoa die ook in onze contreien aan een opmars bezig is. Quinoa staat bekend voor zijn bijzonder voedingsrijke kwaliteiten.

Marc Verhofstede mag zichzelf een pionier noemen als het over quinoa gaat. Drie jaar terug begon hij als één van de allereersten in België het zaad te cultiveren. “Het was van bij de start een leerproces”, aldus de zaakvoerder van Humus. “Onze bodem is de motor van onze voedselkringloop. De juiste bodembewerking, de inzet van groenbemesters: het speelt allemaal mee. Maar de oplossing ligt vooral bij het kwalitatief composteren met als eindresultaat humus. Wij helpen boer en (hobby)tuinder, tot over de grenzen heen, de natuurlijke kringlopen te begrijpen vanaf de humusbouw tot de menselijke gezondheid. Gezonde en vitale bodems brengen voedingsrijke levensmiddelen voort en dat maakt ons gezond.”

De productie van quinoa schommelt, zoals ook met andere granen het geval is, van jaar tot jaar en in functie van het weer. “Dat varieert van 1 tot 3 ton”, aldus Verhofstede. “2017 was, trouwens voor alle gewassen, een minder goed jaar omwille van de langdurige droogte die we kenden rond de zomerperiode.”

Promotie voor quinoa

Samen met zijn echtgenote Bénédicte wil Marc Verhofstede quinoa steeds meer onder de aandacht brengen van een breed publiek. Zo worden er op het biologische bedrijf in Zulte van tijd tot tijd kookworkshops gegeven onder meer met quinoa, oerspelt, oerrogge en gierst. De quinoa wordt vooral verkocht in onze hoevewinkel, via voedselteams of via verdeelpunten onder meer in het Gentse en in het Brusselse. Ook groothandelaar La Vie est Belle- bekend voor zijn duurzaam aanbod van voedingsmiddelen – heeft de quinoa van Humus inmiddels in de armen gesloten, het begin allicht van de grote doorbraak.

info: www.bio-compost.be

Eén reactie op “Zultse landbouwbedrijf Humus gooit zich ook op quinoa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s