Alfred in boek “Beer en Burgers”

Vorige dinsdag werd het gloednieuwe burgerboek van chef Jilles D’hulster & biersommelier Sofie Vanrafelghem bij Jilles Brugge voorgesteld. Alfred komt ook aan bod in het boek.

Voor dit boek sloegen  de wereldvermaarde biersommelier Sofie Vanrafelghem en chef Jilles D’hulster, die in Vlaanderen de gourmetburger op de kaart zette, de handen in elkaar. Met verenigde krachten presenteren ze 48 perfecte foodpairings . Jilles’ gastronomische hamburgerr ecepten met originele en verse ingrediënten zijn volledig in harmonie met Sofies selectie van Belgische (vaak nog te weinig bekende) bieren. Diners met aangepaste wijnen zijn al lang vanzelfsprekend , maar de mogelijkheden met bier zijn minstens even groot. De smaken van  onze Belgische trots verbinden zich fantastisch met een authentieke keuken zonder franjes.

Bier en burgers : happy together!

Voor zijn hamburgers werkt Jilles steevast met pure ingrediënten en met vlees en vis van topkwaliteit , en ook de vegetariërs worden uiteraard niet vergeten. Sofie Vanrafelghem werkt samen met restaurants over de hele wereld  en is bierjournaliste voor verschillende kranten. Samen met collega Annelies Geneyn startte ze onlangs het nieuwe biermagazine Arnold op.

Jilles D’hulster is de bezieler van hamburgerrestaurants Jilles (Gent, Brugge, Oostende) en Jack (Gent, Kortrijk, Antwerpen) en liet een eigen bier brouwen onder de naam Rostekop .

Bij elke combinatie burger en biertje in dit boek hoort ook een bij passend muzieknummer. Via een aparte website kan je de playlist raadplegen  : als je bijvoorbeeld de burger ‘Paris Lover’ maakt of op smult kan je daarbij het nummer ‘Il est cinq heures (Paris s’éveille) ’ van Jacques Dutronc beluisteren . Site: www.beerandburgers.be

BIER & BURGERS > Een goed huwelijk (Annelies Geneyn)

Bier en food is sowieso een perfecte combinatie. Geen drank combineert beter met gastronomie dan bier. Er bestaan niet enkel bittere varianten, je hebt bijvoorbeeld ook zoet – bittere combinaties, en er zijn zelfs bieren die zuur en bitterheid samenbrengen. Het wijnspectrum gaat een stuk minder ver. Of je nu een gerecht wilt combineren met intense en donkere koffietoetsen of veeleer een lichte fruitigheid zoekt, bier heeft het allemaal.

Bij de selectie van het juiste bier bij een burger moet je altijd rekening houden met de volmondigheid van het gerecht. Zelfs de lichtere burgers zijn nog steeds betrekkelijk krachtig en hebben uitgesproken smaken. Je hebt bovendien altijd een vette toets. De kaas en het vlees op de burger creëren een soort filmlaagje op de tong. Er is werkelijk geen enkele drank beter geschikt om dat laagje weg te vegen dan bier. Door het smaakpalet te reinigen proef je iedere hap ten volle.

Bier zal de mond verfrissen en je telkens opnieuw alle smaken van de burger laten proeven. Het is bovendien belangrijk om zowel het bier als de burger volledig tot zijn recht te laten komen. In de juiste combinatie zullen bepaalde smaken naar achteren geduwd worden, waardoor de pure smaken van het vlees, de kaas, de gist of de hop volledig in de kijker worden gezet. Bij het selecteren van het juiste bier bij een gerecht gaat het vooral over de zoektocht naar het perfecte geheel. Net als in een goed huwelijk heb je daarbij verschillende opties.

Er is niets is mee om op veilig te spelen en een partnership te sluiten tussen gelijkgestemden. Bij een dergelijke harmoniepairing ga je op zoek naar smaaktonen die zowel in het gerecht als het bier voorkomen. Je kunt de smaken elkaar ook laten aanvullen in een complementaire pairing. Daardoor bereik je een resultaat dat groter is dan de som der delen. Wie iets gedurfder door het leven gaat, kiest een partner waarmee het geregeld eens botst. In een dergelijke contrastpairing breng je tegengestelden samen.

De smaken van je bier en je gerecht zullen met elkaar clashen en het huwelijk levert stevige vonken op. Het resultaat is echter sensationeel. Bier en burgers zijn de perfecte partners in crime. Soms heb je zelfs de drie bovenstaande pairings in één combinatie. Het zuurtje, een bittere toets of het fruitige van het bier zal ingrediënten van de burger in balans brengen, bepaalde elementen verzachten en nog een ander aspect versterken. En dat allemaal dankzij de pairing met één enkel bier.

Wie is Wie ?

Sofie en Jilles

Jilles D’hulster

Toen Jilles in 2010 door de Tentoonstellingslaan in Gent wandelde, werd hij op slag verliefd op het pand op de hoek met de Olifantstraat. Hij was in die tijd aan de slag als decorbouwer bij NTGent en kwam vaak in het  buitenland. Hij leerde onder andere in Londen de hamburgerketen Byron kennen en vond er inspiratie om zelf ook  een conceptrestaurant op te starten. Er werden wilde plannen gesmeed en Jilles bouwde het pand in Gent samen met zijn vader Jacques om tot een brasserie. Jacques wou namelijk maar al te graag meestappen in de zotte dromen van zijn zoon, maar hij speelde toch ook graag op veilig. Hij hield het liever bij een klassiek format. Er werd af en toe nog eens over gediscussieerd, maar vader hield voet bij stuk.

Niet veel later kreeg Jacques ernstige gezondheidsproblemen en moest de familie afscheid van hem nemen. Voor Jilles was dit een echte wake-upcall. Hij zag in hoe kort het leven kan zijn en hoe snel de dingen kunnen veranderen. Op dat moment besliste hij om er vollen bakvoor te gaan. “Ik heb eens naar boven gezwaaid en een ultimatum itgesproken: pa’tje, als je niet terug naar beneden komt, doe ik gewoon mijn goesting en maak ik van onze brasserie toch een hamburgerrestaurant .”

Jilles speelde de voorbije jaren een voortrekkersrol in de opkomst van de gourmetburger en onderscheidt zich van de collega’s door beer and burgers samen op de kaart te zetten. Het idee sloeg aan en ondertussen werden ook  vestigingen in Brugge en Oostende geopend. Hij wil in zijn restaurants een huiselijke en warme sfeer creëren.  Schoonheid is belangrijk en de look en feel moeten tot in de details juist zitten. Met vriendelijke bediening, goede muziek op de achtergrond en verse gerechten op tafel voelt elke gast zich snel thuis bij Jilles. Bij alle burgers wordt een passend bier voorgesteld en wie het liever alcoholvrij houdt, kan zich tegoed doen aan de homemade limonades en iceteas.

In Gent ligt het restaurant dicht bij de cinema: de ideale combinatie voor een avondje uit. De Brugse vestiging vind je op de Vismarkt. Jilles vindt het belangrijk dat niet alleen de toerist maar ook de echte Bruggeling hier met plezier kan binnenstappen. In Oostende proef je de hamburgers van Jilles op de dijk. Bij mooi weer is het zalig toeven op het grote terras. De zonsondergang boven de zee krijg je er gratis bij. Vader Jacques kan trots zijn op zijn zoon.

Jilles Burger http://www.jilles.be/nl

Sofie Vanrafelghem

Sofie in gesprek met de uitgever van de Krant van West-Vlaanderen

Sofie Vanrafelghem werkt als bierconsultant voor restaurants, brouwerijen en hotels. In 2016 werd ze door Toerisme Vlaanderen verkozen tot Culinaire Ambassadeur van Vlaanderen. Als biercoach van Het Laatste Nieuws heeft ze een vaste pagina in de weekendkrant en onlangs lanceerde ze samen met haar team ook het biermagazine Arnold. De missie van Sofie is namelijk om zoveel mogelijk mensen te overtuigen van de schoonheid van bier. “Bier kampt bij veel mensen nog altijd met een slecht imago”, zegt ze.

“Er wordt beweerd dat bier ongezonder zou zijn, of een grotere dikmaker dan andere alcoholische dranken, maar dat klopt niet. Vaak krijg ik te horen dat iemand geen bier lust. Dat is eigenlijk onmogelijk, want er worden zoveel  varianten gebrouwen. Lust je geen geuze, dan drink je misschien graag een tripel. Hou je niet van pils? Probeer eens of houtgerijpt bier je kan aanspreken. De mogelijkheden en het aanbod zijn eindeloos.”

Bier staat jammer genoeg nog altijd lager aangeschreven dan wijn. ’s Avonds drinken we in de zetel een Westmalle of een Duvel.  Zodra er gasten op bezoek komen, haalt de gemiddelde Belg echter de wijnfles boven. Op restaurant wordt ook weinig bier besteld bij een gastronomisch menu.

“Eigenlijk is België een bierland vol wijn drinkers. Onze nationale trots wordt nog steeds gelinkt aan zuipen, terwijl het voor de ware bierliefhebber gaat over degusteren en genieten.” In 2016 erkende Unesco de Belgische biercultuur als immaterieel cultureel erfgoed. Toch moeten er volgens Sofie nog een paar dingen verander en voor we weer een echt bierland worden. “Initiatieven zoals het Beer & Burgers – concept van Jilles kunnen daarbij helpen”, besluit Sofie. “Op de menukaart krijgen de klanten bij elk gerecht een passende biersuggestie. Je bent dus zeker dat de combinaties werken. Dat helpt om bier een positief en hip imago te geven.”

Sofie’s World: http://www.sofiesworld.be/nl/

Het is te koop in de boekenstore of via deze link : klik hier

Sofie Vanrafelghem (biersommelier), Annelies Geneyn (co-auteur) en Jilles D’Hulster (hamburgerbezieler)

door anglobelge Geplaatst in Culinair

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s