’t Olsenaarke speelt en drinkt Gaston Martens

Dat Gaston Martens een schrijver van toneelstukken was, toneelstukken die bovendien met groot succes over de hele wereld werden gespeeld, is bij iedereen bekend. Toneelvereniging ’t Olsenaarke kiest voor de eerstvolgende productie dan ook voor een stuk van Martens : “Modern Palace”.

mp-1-a5-800x1127

Het stuk speelt zich af in het Brussel van het ‘interbellum’, de periode tussen de twee wereldoorlogen. Isidoor De Mulder, zoon van een molenaar ergens in het Zultse platteland, is in de oorlog rijk geworden met zijn ‘activiteiten’ als olieslager. Na de oorlog begint hij huizen en gronden te kopen en te verkopen, en wordt hij zowaar nog rijker! Tijd dus om te gaan rentenieren vindt hij. Genoeg gewerkt! Hij besluit z’n geboortedorp te verlaten, samen met z’n vrouw Clothilde en hun meid Rosalie, en naar Brussel te verhuizen. Ze nemen er hun intrek in de ‘Modern Palace’, een zeer chique appartementsgebouw van vele verdiepingen hoog. Het echtpaar De Mulder, dat tot dan toe nooit iets anders gekend heeft dan het gewone boerendorpsleven, komt er in contact met de hogere kringen, de ‘beau monde’ zeg maar van de grote stad, en willen er dan ook alles aan doen om bij deze gezelschappen te kunnen horen. Ze willen ‘modern’ zijn, mee met de tijd….Ze hebben een chauffeur, gaan er naar theater en cinema en volgen zelfs privédanslessen. Hun dansleraar, een geraffineerd heerschap, maar een charlatan die van alle markten thuis is, zal hen inwijden in het mondaine Brusselse leven van die tijd. Dit leidt uiteraard tot allerhande perikelen en intriges. Een verhaal waarbij het gezond boerenverstand van het gewone platteland geconfronteerd wordt met de hoogheidswaanzin en ijdeltuiterij van de rijke stad. Een geliefkoosd onderwerp van Gaston Martens, die zich dan ook niet inhoudt hierbij de draak te steken met de hogere bourgeoisie en de daarbij horende, vaak hypocriete gedragspatronen.

olsenaarke1

Maar er is meer. ’t Olsenaarke ontdekte dat schrijver Gaston Martens ook een link heeft met bier. Luc Ameye :”Ernest Martens, vader van Gaston, had naast een stokerij ook een brouwerij, een azijnleggerij, gistfabriek en een wolwasserij. Ernest was trouwens in 1891, samen met Alfred Versele medeoprichter van wat latere de brouwerij Anglo Belge zou worden. Na twee jaar trok Ernest zich uit deze samenwerking terug en richtte z’n eigen brouwerij op. Gaston was de tweede uit een gezin van acht kinderen. Tijdens zijn jeugd liet niets vermoeden dat hij later literaire talenten zouden hebben, want zijn schoolresultaten waren niet zo schitterend. Wanneer hij achttien was, zagen zijn ouders in dat verder studeren geen zin had en vader Ernest liet hem werken in de brouwerij. Gaston waste tonnen, brouwde bier, en ventte van herberg naar herberg zijn drank. Bij die vele bezoeken aan de volkse cafés uit de omgeving leerde hij de mensen kennen met hun deugden en gebreken en met hun sappige taal. Dit zou zijn eerste leerschool zijn voor zijn later literair werk. Hij leerde ook de gewone man liefhebben, een liefde die hij later wist te verwoorden in zijn toneelstukken. Op 21 april 1910 huwde Gaston met de vijf jaar oudere Elisa Seghers uit Sinaai, dochter van een dorpsgeneesheer. Martens nam meteen de brouwerij van zijn vader over. Intussen was hij echter ook reeds voorzichtig, doch voorlopig zonder succes, aan het schrijven geslagen.

olsenaarke2

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag zijn brouwerij zo goed als stil. Meteen had hij tijd om zich meer aan toneel te wijden. Zo raakte hij bevriend met heel wat kunstenaars, zowel schrijvers als schilders en beeldhouwers. In het artiestenwereldje voelde hij zich meer thuis dan in zijn brouwerij. In 1922 liet hij deze gedeeltelijk over aan zijn neef Robert Martens. Wel bleef hij stille vennoot tot 1925.” Het verhaal van de brouwer Gaston Martens is ’t Olsenaarke niet ontgaan. Aangezien de gemeente Zulte met brouwerij Anglo Belge en het bier ‘Zulte oud bruin’ eveneens een bierverleden heeft, was het verhaal van brouwer Gaston en biergemeente Zulte te mooi om te laten liggen.

Een prachtige aanleiding dus om een nieuw bier op de markt te brengen. ’t Olsenaarke nam contact op met de brouwerij Sint-Canarus uit Gottem – Deinze, en het vroeg weinig moeite om de brouwer, Dr Canarus te overtuigen om in het verhaal mee te stappen. Het ambachtelijke bruin bier ‘Gaston’ was geboren. “Gastonbier is feitelijk een mengeling van twee bruine bieren, Pére Canard en Potteloereke, maar het bijzondere is dat het Potteloereke achtien maanden heeft gerust in een eiken ton die in een vorig leven ooit Filliers-Gin bevatte. Op die manier werd Gaston een zeer complex en subtiel zurig bruin biertje.”, licht Dr Canarus een tipje van de sluier op. Het Gastonbier is enkel te verkrijgen bij Sint Canarus zelf en op de toneelvoorstellingen van ’t Olsenaarke. Liefhebber van toneel of van bier kunnen bij ’t Olsenaarke terecht voor “Modern Palace” van Gaston Martens op zaterdag 11 maart, zondag 12 maart, vrijdag 17 maart en zaterdag 18 maart in het Ontmoetingscentrum van Olsene. Reserveren kan via 0474 32 16 47.

(bron : ’t Fonteintje)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s