Herinnering Anglo-Belge brengt € 1700 op voor Zultse mensen in nood

Naar aanleiding van de herdenking van de 125e verjaardag van de stichting van Brouwerij Anglo-Belge in Zulte vorig jaar pakten Vincent Versele en mezelf uit met twee jubileuminitiatieven. Vincent Versele, zoon van Ignace Versele, de laatste Afgevaardigd Bestuurder van de brouwerij, bracht het bier “Alfred” op de markt, een hommage aan Aflred Versele, zijn overgrootvader en stichter van Anglo-Belge. Ik als verzamelaar vatte de geschiedenis geïllustreerd samen in het pocketmagazine “125 jaar Anglo-Belge”. Van elk verkocht geschenkpakket “Alfred” en ieder pocketmagazine werd telkens €1 opzij gehouden voor de vzw De brugge uit Groot-Zulte. Deze organisatie zet zich in voor de Zultse minderbedeelden die overal uit de boot vallen. Vrijdagavond konden wij een cheque van €1700 overhandigen aan voorzitter Kristien Van Gyseghem.

vlnr. Martin Top (bestuurslid vzw De Brugge), mevrouw Vincent Versele en Vincent Versele (hommagebier Alfred), Kristien Van Gyseghem (voorzitster vzw De Brugge), Inge Tytgat (bestuurslid vzw De Brugge), Nico Derycke (magazine "125 jaar Anglo Belge")

vlnr. Martin Top (bestuurslid vzw De Brugge), mevrouw Vincent Versele en Vincent Versele (hommagebier Alfred), Kristien Van Gyseghem (voorzitster vzw De Brugge), Inge Tytgat (bestuurslid vzw De Brugge), Nico Derycke (magazine “125 jaar Anglo Belge”)

Wie en Wat is vzw De Brugge ?

Kristien Van Gyseghem: ‘Het project vzw De brugge is actief sinds 2013.  We bezorgen voedselpakketten aan mensen in Zulte die niet bij een officiële instantie terecht kunnen. Tot nu toe zijn er ongeveer 70 mensen die we graag helpen. Dat zijn meestal alleenstaande ouders die werken, zieke mensen of mensen met een heel klein pensioen. Ze zitten net niet in de armoede maar zodra er grote kosten zijn komen ze niet rond. Onze bedoeling is de periode van hulp zo kort mogelijk te houden. Zodra de mensen uit hun problemen zijn stopt de hulp, zodat we nieuwe mensen kunnen helpen. Iedere derde donderdag van de maand bezorgen we een volwaardig voedselpakket om zo de laatste moeilijke week van de maand te overbruggen.’

‘Tot nu toe werd alles gecoördineerd vanuit een privéwoning,’ gaat secretaris Christ’l Vervaeck verder. ‘Vanaf 1 maart 2017 huren we een pand, Merelstraat nr. 1, waar de pakketten gemaakt en opgehaald kunnen worden. Er is daar ook een ontmoetingsplaats voorzien waar de mensen bij een kop koffie eens hun zorgen kwijt kunnen. Graag stellen we ook onze shop voor met tweedehands materiaal, van kledij tot decoratie- en keukengerief.’

‘We geven morele steun en zoeken actief mee naar oplossingen voor hun problemen,’ zegt bestuurslid Martin Top. ‘We organiseren ook zelf activiteiten om geld en voeding op te halen. Wij doen mee aan de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zulte en de Boerenmarkt in Olsene. Wij verkopen nu ook zelfgemaakte Vlaamsche Picon. Wij werken volledig zelfstandig, zonder subsidies.’

‘Van de voedselbank ontvangen wij, tegen een vast bedrag per persoon die we bedelen, maandelijks voeding. Onze dagelijkse zorg is constant op zoek gaan naar werkingsgeld om groenten, fruit en verse levensmiddelen te kunnen aankopen en om onze maandelijkse huur en algemene kosten te kunnen betalen,’ verduidelijkt bestuurslid Inge Tijtgat.

‘Vorig jaar hielpen wij met onze maandelijkse voedselbedeling 24 gezinnen, in het totaal 85 personen. En nog eens 30 kinderen tussen 4 en 19 jaar. Wij deelden 1020 voedselpakketten uit met een totaal van 5799 kg aan voeding,’ besluit  voorzitter Kristien. (www.nieuwsblad.be/zulte – Eddy Lefevre)

Meer info

www.vzwdebrugge.be – www.alfred.be – www.anglozulte.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s