Renovatie van Fiertelhof in 5 maanden

Het Fiertelhof, de feestzaal van Zulte, zal in vijf maanden tijd gerenoveerd worden. “Er zal tijdens het bouwverlof doorgewerkt moeten worden”, deelt schepen Sophie Delaere mee (Open Zulte). De renovatie kost zo’n 400.000 euro.

fiertelhof

Op 1 april -en neen, dat is géén grap- start de renovatie van het Fiertelhof rechtover de kerk in Zulte. Dat is meer dan nodig, want de grootste en de bekendste zaal van Zulte zal in 2016 50 jaar oud zijn. Het Fiertelhof werd geopend in juli 1966 en hoorde toen bij de ondertussen verdwenen brouwerij Anglo-Belge.  Destijds was het Fiertelhof in eerste instantie een bedrijfszaal voor vergaderingen met het personeel, maar ze werd ook gebruikt voor evenementen en als tentoonstellingsruimte. De zaal telde toen al 500 zitplaatsen en maakte indruk met de grote toog en tapinstallatie. De naam verwijst naar de jaarlijkse Firtelstoet die in oktober nog steeds door de Zultse straten trekt.

Enkele maanden voor de opening van het Fiertelhof was ook al het aanpalende complex met hotel-restaurant Het Brouwershuis en café Whip geopend, waardoor Anglo-Belge over een indrukwekkend ‘imperium’ beschikte in Zulte. Het Fiertelhof werd later onder de naam ‘Vivaldi’ een feestzaal voor trouwpartijen. Negentien jaar geleden kocht de gemeente de ruime accommodatie aan en kreeg de zaal haar oorspronkelijke naam terug.

“De renovatie is noodzakelijk om het Fiertelhof functioneler, aangenamer en energiezuiniger te maken”, somt schepen van Openbare Werken en Patrimonium Sophie Delaere (Open Zulte) op. “We laten de muren en het dak isoleren en het sanitair zal vernieuwd en verplaatst worden. Hopelijk kunnen we de stank die er nu al te vaak hangt zo laten verdwijnen. De keuken moet dan weer een stuk gebruiksvriendelijker worden en krijgt onder andere een nieuwe koelcel. De toog zal verlaagd worden.”
En niet onbelangrijk: ook het roze interieur met de kitscherige beeldhouwwerken wordt aangepakt. Dat dateert nog uit de tijd dat er in de zaal trouwfeesten werden georganiseerd. “De roze kleur keert niet terug”, zegt Delaere. “Of we kiezen voor de groen-gele kleuren van Zulte? Neen, we zullen neutrale kleuren gebruiken.” Aan de buitenzijde ten slotte komen er overdekte fietsenstallingen.

Omdat de zaal heel frequent gebruikt wordt, werden de verenigingen vorig jaar al verwittigd dat het Fiertelhof een tijdlang onbeschikbaar zou zijn. “De werken starten op 1 april en moeten op 31 augustus afgerond zijn. Er zal tijdens het bouwverlof doorgewerkt moeten worden. De deadline zou haalbaar moeten zijn, want de verschillende aannemers kunnen gewoon naast elkaar werken.” De renovatie valt iets duurder uit dan eerst ingeschat. “We hebben het budget opgetrokken van 325.000 naar 390.000 euro”, besluit Delaere.

bron : hln.be 22/12/15

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s