Boek : “Bier van 800°”

“Een bier van 800° ?” hoor ik u al zeggen. Natuurlijk bestaat dit niet.  Dit boek gaat over het mooie publiciteitsmateriaal van bier nl emailborden.

jandeplus

Jan De Plus uit Leuven stootte tijdens z’n zoektocht voor z’n nieuwe boek (“Emaillerie Belge : van 1920 tot 2012) op enkele mooie, onbekende borden maar werd beperkt tot het gebruik van illustraties van borden geproduceerd door Emaillerie Belge.

Dit boek is een eerste uit een reeks van themaboeken met de mooiste borden.  Dit gaat over bier, binnen- of buitenlandse borden voor Belgische bieren, ofwel Belgische borden voor een biermerk uit binnen- of buitenland.  Voor deze uitgave ging hij te rade bij gespecialiseerde verzamelaars.

 

DSC_0069

Een woord van de auteur : “België wordt in het buitenland vooral geroemd voor de smaak en de diversiteit van zijn bieren. Toch is het huidige aanbod slechts een fractie van de verschillende biertypes en –merken die hier hebben bestaan. Elke Belgische gemeente of stad had ten minste één brouwerij op zijn grondgebied en de onderlinge concurrentie noopte de brouwers tot nieuwe biertypes. Het aanbrengen van geëmailleerde reclameborden aan de gevels van de herbergen was een manier om de (nieuwe) bieren aan te prijzen en klanten te lokken! In de loop der jaren werden heel wat kleine en middelgrote brouwerijen gesloten of overgenomen door de concurrentie. De mooie emailborden verdwenen van de muren en werden vervangen door meestal saaiere borden die overal opdoken.

Vele van die oude emailborden verhuisden naar zolderkamers of kregen een nieuwe functie als erfafsluiting of wand van een of andere schuur of koterij. Vanaf de jaren ‘80 van de vorige eeuw ontstond er vernieuwde belangstelling voor dit medium, en al spoedig zagen de eerste verzamelingen het licht. Intussen is het emailbord uitgegroeid tot een collector’s item, met alle gevolgen vandien. Dit boekje is een bloemlezing van de mooiste Belgische bierborden die menige cafégevel hebben opgesierd. De ambitie is ook nog andere themaboekjes uit te brengen rond het Belgische geëmailleerde reclamebord.”

Dit boek bespreekt ook 2 brouwerijen uit Zulte : Damberd Olsene en natuurlijk Anglo Belge. Ikzelf heb ook een (heel kleine) bijdrage geleverd aan dit boek.  De auteur gebruikt op de pagina van Anglo Belge 1 etiket (middenste) en op de pagina van Damberd (alle 3) etiketten uit m’n verzameling.

DSC_0072

DSC_0076

Op de pagina van Anglo Belge staat 1 emailbord (het witte) en 1 etiket (het onderste) dat ik niet ken, laat staan in m’n verzameling heb.

Het boek heeft een harde cover met blinkende binnenpagina’s, telt 88 bladzijden en meet 19 cm x 22 cm. 66 bestaande en verdwenen brouwerijen en brasseries komen aanbod.

Dit boek kan ook online besteld worden : klik hier

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s